Rendjén van az, hogy az emberek nem viszonozzák a jóságot?

 

Kérdés: Amikor elolvastam a könyvét, és meghallgattam számos előadását, valóban velem együtt elkezdett megváltozni az életem. Elkezdtem odafigyelni a gondolataimra, s arra is, hogy a többi emberhez szeretettel viszonyuljak. Az utóbbi időben viszont észrevettem, hogy akiket eddig barátomnak hittem, mindig csak kihasználták kedvességem, s visszaéltek szeretetemmel. S ezt így utólag vettem csak észre. Gyakran van, hogy hiába vagyok kedves és jóságos, más emberek mégsem viszonozzák ezt. Sőt, a kérdésem az, hogy rendjén van-e ez így, s ez másokkal is előfordul-e?

Gunagriha: Ez rendben van. Fejlődsz és a legjobb irányba tartasz. Egyetlen igazi barátunk van, a lelkünk. Ez nem azt jelenti, hogy hátat fordítsunk a barátainknak, az embereknek! Isten őrizz! Csak megszűnik az elvárásunk és ezáltal a csalódásunk is. Egyszerűen felismerjük, hogy az embereknek adni kell, nem pedig elvárni. Ezzel a felismeréssel nyugodtan nevezheted őket továbbra is barátodnak, csak már tudod mi a helyzet velük, és a sorrendben most már az igazi barátod kerül az első helyre.
Mi nem azért kell jók legyünk, mert mások jók, hanem azért mert ez a boldogságunk forrása, lényünk ősi valósága. Minden egyéb csak álarc.
A legfontosabb, hogy mások negatív válasza ne érintsen téged. Meg kell tanulnod, hogy a sikered nem a tapstól függ.
Szeretettel, Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva