Ha változni akarsz

 

Ha valamiben meg akarsz változni, azt érezteti veled az egód, hogy lemondasz valamiről. A lemondás szenvedés és ki is akarna önként szenvedni. Ezért egész biztos, hogy feladod és visszatérsz a régi énedhez. Amikor megnézem az életemet és visszagondolok a spirituális életem kezdetére, mi is volt ott akkor? Egy Himalája nagyságú hegyet láttam magam előtt, amely csupa lemondás-sziklából állt. Hogy is légy képes annak nekivágni?

Minden, legyen a legkisebb szokás megváltoztatása is mindig így néz ki. Magunk előtt egy akadályt látunk, amely elveszi a megszokott élvezeteinket. Minden káros szokásunkat élvezetből teszünk és életünk részévé válik, annak ellenére hogy ismerjük annak helytelenségét, tehetetlen rabjává váltunk.

Hogyan lehet ebből kimászni? El kell felejteni a lemondást, mert az egy negatív fogalom, amelyet nem szívesen vállalunk fel.

A tény viszont az, hogy minden rossz szokás megváltoztatása egy győzelmi diadal. Nem azért mert én azt bebeszélem magamnak és így becsapom magam, hogy a szenvedést győzelemnek nevezem. Nem. Ez azért igaz, mert a másik nézőpontból teljesen ez a valóság. Ugyanis ha én innen ahol most állok a magam előtt tornyosuló hegyet nézem, ami elválaszt engem a szabadságomtól, akkor valóban egy kilátástalan lemondás-szenvedést látok magam előtt, amin át kell mennem. Azonban, ha a céltól és nem a startból nézem a dolgot, akkor másként néz ki az egész helyzet. Ha a hegy csúcsáról, vagyis cél vonalból nézem amint felfele haladok, akkor minden perc vagy óra, amit a leszokási folyamatban nyertem egy győzelem, mert közelebb hoz engem a célhoz, a felszabaduláshoz. Minden percnyi fejlődés egy létrafok, amelyen feljebb jutok. Olyan ez mint a maratoni futás. Ha azt nézed, hogy még mennyi van előtted, akkor a félelem és kétség legyőzi lábaidat. Ha azonban a célvonalban állva érzed magad, akkor minden megtett kilométer, minden megtett száz méter egy győzelem, hiszen azt a részt már félre tetted és ez a rész már nem választ el a célvonaltól. Ezért legyőztem egy részt. Így ha a célban állsz, akkor nem tud a kétségbe esés feladásra bírni. Ezért számodra a spiritualitás egy állandó győzelem sorozattá kell váljon. Ez csupán nézőpont kérdése. Olyan mint hogy a Nap kel fel, vagy a Föld forog? Bárha az elsőt látod magad előtt, mégis a másik szempont a helyes. Függetlenül attól, hogy melyik szokásoddal állsz szembe, nézd magad fentről és az utad a céltól. Mindig örülj a kis győzelmeknek, hiszen azok visznek el a célba.

Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva