Mesterem Otthonom

mesterem-otthonom

 

A könyv Gunagriha és mestere, Sri Chinmoy kapcsolatáról szóló, bensőséges történeteket tartalmaz.

Megvásárolható sorsnavishopban.

,,Héj, emberek, hisztek a csodákban? Velem megtörtént a világ legnagyobb csodája, amit ember el sem tud képzelni. Minden álmom beteljesült. Nem a világot, hanem saját énemet illetően. A világ, sajnos, közel sem olyan, mint az álmaimban. Nekem viszont megadatott, hogy minden álmomat élhetem. Gyermekkorom minden mély, lelki álma beteljesült. Mind valósággá vált. Például úgy élhetek, hogy nem kell hazudnom. Egy igazságvilágban élek. Úgy élhetek, hogy nincs lelkiismeret-furdalásom, mert nem teszek semmi olyat, ami visszaüt. Nem bántok meg senkit, nem használok ki senkit. Nem cselekszem érdekből, tehát nem teszek olyat, amit meg kellene bánnom. Lehet, hogy nem cselekszem mindig tökéletesen, de mindig csak azt teszem másokkal, amit magammal is tennék.

Minden embert szeretek. Igen. Furcsa, de igaz. Ez azért sikerülhet, mert nem ítélkezem. Az emberben a lényt látom, a lényt, aki a tökéletesség felé törekszik, de sajnos, még nem az. Így nem a külső dolgok határozzák meg érzéseimet. De nem csak az embereket, minden élőlényt szeretettel tisztelek. És nem eszem meg őket. Gyermekkoromban mindig arról álmodtam, hogy bárcsak ne kellene húst ennem. Ugyanakkor nem kell dohányoznom, nem kell alkoholt fogyasztanom. Nincsenek szenvedélyeim, egy sem. Szabad vagyok.”

,,Életemet egy tökéletesen beteljesült életnek nevezhetnéd. Semmi, de semmi nem hiányzik belőle. Minden, amit valaha is, életem bármelyik szakaszában életcélnak neveztem, beteljesült. Nincs cél, tehát vágy sincs, hogy elérjem azt. Amiért a földre születtem, az megtörtént. Ha ez nem csoda, akkor mi a csoda?

Nincs semmi sem, amihez ragaszkodnék, amit sajnálnék otthagyni. Ha Isten ma küldené a halált, még egy nap haladékot sem kérnék, mert nincs a Földnek olyan kincse, szépsége, amit még szeretnék meglátni, birtokolni, magamhoz ölelni. Ha ez nem csoda, akkor mi a csoda?”

 

Gunagriha írása
a “Mesterem Otthonom” című könyvből:
Mire tanított Mesterem, Sri Chinmoy?

 

Mester: Ő az Én, aki nekem segít, hogy Én legyek.

 

Sri Chinmoy - GunagrihaSri Chinmoy megtanított engem az Istenhitre. Egy valódi, erős, élő hit
alakult ki bennem, mert megtanított arra is, hogy Istent, akiben hiszek hol keressem, illetve hol találom meg, hol láthatom. Isten többé nem egy
absztrakt dolog számomra, hanem konkrét tény, hiszen értelmemmel is
logikusan felfoghatóvá vált. Ez a hit nem egy valláson alapszik, mármint nem azon, hogy azt vallom, hogy hiszek Istenben, ilyen vagy olyan formában, dogmatikusan és aztán kész, hanem egy viselkedési vezérelvként él bennem.

Sri Chinmoy megtanított egy olyan életet élni, amelynek kizárólagos célja Isten utánzása. Olyan életet élni, amellyel lépésről lépésre több és több isteni tulajdonságot élhetek, mint sajátomat. Így megtanított, hogy nem elég Istenben hinni, hanem azt élni is kell, tenni is kell. Apránként Istenné, vagyis tökéletessé kell válnom. Tehát nemcsak hiszem, hogy az ember a tökéletességet elérheti, hanem én magam törekszem a tökéletesség felé fejlődni.

Sri Chinmoy megtanított, hogy célom érdekében ne a rossz tulajdonságaimtól akarjak megszabadulni, hanem csak az Isteni utánzására összpontosítsak. Ha rossz tulajdonságaimtól próbálok leválni, gyengének, bűnösnek, nem Istenhez
méltónak vélem magam, mert azokkal azonosulok. Ezáltal fejlődésemet késleltetem. Viszont ha törekvésemet csak az isteni Tudat elsajátítására irányítom, akkor mindig jónak, boldognak érzem magam, és ezáltal rossz tulajdonságaim hajléktalanná válnak.

Sri Chinmoy megtanított, hogy minden problémám forrása bennem van, nem pedig kívülről jön. Ezért azok megoldása is bent kell létrejöjjön, nem pedig kint. Problémáimért nem mások a felelősek. A felelősséget saját magamnak kell teljes egészében vállalnom.

Sri Chinmoy megtanított, hogy nem vagyok pótolhatatlan, mint ahogyan egyikünk sem pótolhatatlan. Ha én nem vagyok, megteszi más, amit jelenleg én teszek. Tehát feladataimért hálát kell éreznem, nem pedig terhet vagy mártírságot.

Sri Chinmoy megtanított, hogy minden egyes ember a földön a fejlődő egyetemes tudat része, ugyanúgy mint én magam is. Tisztelnem és értékelnem kell őket, hiszen együtt alkotjuk az egészet. Teljesen új életfilozófiára kell építenünk. A minket összekötő, közös dolgaink kell gondolkozásunk alapja legyen, nem pedig a minket szétválasztóak.

Sri Chinmoy megtanított, hogy minden életet hordozó lény, az Önmagát kereső isteni Tudat bizonyos fokon történő kinyilvánulása a Földön. Nem csak az emberiség Isten része, hanem bolygónk teljes élő készlete is. Az élet tisztelete emberi erkölcsöm fő tartóoszlopa kell legyen.
Az írás ide kattintva folytatódik (és rövid leírás Sri Chinmoyról)

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva