Meditációs gyakorlatok

meditacio-alapgyakorlatokA meditáció alapjai

 

MEDITÁCIÓS TANFOLYAM – ITT ÉS MOST

 

Amikor elkezded a meditációt

 

Amikor meditálni kezdesz, próbáld meg azt érezni, hogy gyermek vagy. A gyermeknek még nincs fejlett értelme. Az értelem csak tizenkét, tizenhárom éves korban kezd intellektuálisan működni. De ezelőtt a gyermek csupa szív. A gyermek úgy érzi, hogy nem tud semmit. Nincsenek előítéletei a meditációval és a spiritualitással kapcsolatban. Mindent újonnan akar megtanulni.

 

Csak egy rövid emlékeztető a meditációhoz:
Meditálj lélekteljesen,
S a tudatlanság-éjszakát legyőzöd
Könnyedén.
Csak egy rövid emlékeztető a meditációhoz:
Meditálj feltétel nélkül,
S a Legfelsőbb Urat megszerzed
Örökre.

 

Virágoskert meditáció

 

Először érezd, hogy gyermek vagy, és képzeld el, hogy egy virágoskertben állsz. Ez a virágoskert a szíved. Egy gyerek órák hosszat el tud játszani a kertben. Egyik virágtól a másikig megy, de nem megy ki a kertből, mert örömét leli a virágok szépségben és illatában. Érezd, hogy van benned egy kert, és addig időzhetsz benne, ameddig csak akarsz. Így megtanulhatsz a szívedre meditálni.

 

Kedvenc tulajdonság meditáció

 

Ha szereted Istennek egy bizonyos megjelenési formáját, például a szeretetet, kérlek, ismételd magadban többször, lélekteljesen a „szeretet” szót. Miközben a „szeretet” szót lélekteljesen kimondod, érezd, hogy ez a szó szíved legbelsőbb zugában visszhangzik: „Szeretet, szeretet, szeretet.” Ha úgy érzed, hogy a béke, az isteni béke fogalma többet jelent neked, ismételd magadban a „béke” szót. Közben próbáld meg hallani az adott szót megtestesítő kozmikus hangzást, ahogy szíved mélyén visszhangzik. Ha Fényt szeretnél, akkor nagyon lélekteljesen ismételd: „Fény, Fény, Fény”, és érezd, hogy magává a Fénnyé váltál. Érezd, hogy egész lényed, fejed tetejétől egészen lábujjad hegyéig, azzá a tulajdonsággá vált, amit ismételsz. Minden idegszáladat, szubtilis testedet és fizikai testedet is, teljes lényedet elárasztja a szeretet, a béke vagy a Fény.

 

Hívd meg barátaidat meditáció

 

Érezd, hogy szíved ajtajában állsz, és barátaidat – a szeretetet, a békét, a Fényt, a gyönyört és más isteni barátaidat – meghívtad látogatóba. Ha azonban a bonyodalom, a hamisság, a tisztátalanság, a bizonytalanság, a kétség és más negatív erők jönnek, kérlek, ne engedd, hogy belépjenek. Érezd, hogy az isteni tulajdonságok és az istentelen tulajdonságok egyaránt emberi formát öltöttek, és emberi szemeddel is láthatod őket. Minden nap hívd meg egy barátodat, hogy lépjen be szíved ajtaján. Ez egy isteni barátság kezdete. Egyik nap csak barátodat, a szeretetet engeded be, másnap barátodat, az örömet. Eleinte lehet, hogy nem tudsz egynél több barátra figyelni, de végül majd egyszerre is meghívhatod az összes isteni barátodat.

 

Meditálj, meditálj, meditálj! Fordíts több figyelmet meditációdra. Tölts több időt meditációban. Meditálj lélekteljesen, imádságosan és odaadóan.

 

Meditációs légzőtechnikák

Sri-Chinmoy-meditacio-2

Nyugodt légzés meditációnál

 

A helyes légzés a meditációnál nagyon fontos. Ha leülsz meditálni, próbálj meg olyan lassan és csendesen belélegezni amennyire csak lehet, hogy ha valaki egy cérnaszálat tenne az orrod elé, az meg sem mozdulna. Mikor kilélegzel, próbáld még lassabban kifújni a levegőt, mint ahogy belélegeztél. Ha lehetséges, tarts egy rövid szünetet a kilégzés és a következő belégzés között. Ha tudod, tartsd vissza lélegzetedet néhány másodpercig. De ha nehezedre esik, akkor ne tedd. Soha ne tégy olyat, ami árthat a szervezetednek vagy a légzőrendszerednek.

 

Tisztaság a légzésnél meditáció alatt


Az első tulajdonság, amire a légzőgyakorlatok végzésekor gondolnod kell, a tisztaság. Ha belégzéskor érezni tudod, hogy a lélegzet közvetlenül Istentől, a Tisztaságtól magától jön, akkor lélegzetedet könnyen meg tudod tisztítani.

 

Meditációs légzőgyakorlat bizonyos tulajdonságokért

 

Minden belégzésnél próbáld azt érezni, hogy végtelen békét viszel a testedbe. A béke ellentéte a nyugtalanság. Kilégzésnél próbáld meg érezni, hogy kiveted magadból azt a nyugtalanságot, ami benned van, és amit magad körül látsz. Ha így lélegzel, meglátod, a nyugtalanság fokozatosan elhagy. Ha ezt elvégezted néhányszor, érezd, hogy erőt lélegzel be az univerzumból; kilégzéskor pedig érezd, hogy minden félelmed elhagyja tested. Azután, ha ezt is elvégezted néhányszor, próbáld azt érezni, hogy végtelen örömet lélegzel be, és gondokat, szenvedést és szomorúságot lélegzel ki.

 

Kozmikus energia belégzése meditáció során


Érezd, hogy nem levegőt, hanem kozmikus energiát lélegzel be. Érezd, hogy minden egyes lélegzetvétellel mérhetetlen kozmikus energia hatol beléd, és ezt az energiát tested, életerőd, értelmed és szíved megtisztítására fogod használni. Érezd, hogy testednek nincs egyetlen olyan pontja sem, amit ne járna át a kozmikus energia áradata. Áramlik benned, mint egy folyó, átmossa és megtisztítja egész lényedet. Kilégzéskor érezd, hogy a benned lévő összes szennyet – minden istentelen gondolatot, minden sötét ötletet és tisztátalan tettet – kilélegzel. Érezd, hogy kilélegzel mindent, amit magadban istentelennek nevezel, mindent, amit nem akarsz sajátodnak tartani.

 

A meditáció olyan, mint egy belső elemlámpa. Ha egy elemlámpával belépsz egy sötét szobába, az azonnal megvilágítja a szobát. Ha meditációnkkal belépünk a tudat alatti, tudattalan vagy akár teljesen tudat nélküli részeinkbe, azonnal úgy érezzük, hogy felderengett a fény.

 

Hogyan csendesítsük le az elmét meditációban?

 

1. Válj a lélekké meditációban

Ha meg akarod tisztítani az elmédet, az a legjobb, ha meditáció közben mindennap pár percre elképzeled, hogy nincs elméd. Mondd magadban: „Nincs elmém, nincs elmém. Csak szívem van.” Egy idő után érezd és mondd: „Nincs szívem. Csak lelkem van.” Amikor azt mondod: „lelkem van”, eláraszt a tisztaság. Egy idő után azonban még mélyebbre és tovább kell menned, és nemcsak azt mondani: „lelkem van”, hanem azt, hogy : „én a lélek vagyok.” Közben képzeld el a legszebb gyermeket, akit valaha is láttál, és érezd, hogy lelked végtelenül szebb, mint ez a gyermek.

Amikor azt tudod mondani és érezni, hogy „a lélek vagyok”, és erre az igazságra tudsz meditálni, abban a pillanatban lelked végtelen tisztasága belép a szívedbe. A szívből ez a végtelen tisztaság aztán az értelembe megy. Ha tehát igazán érezni tudod, hogy csak a lélek vagy, akkor a lélek meg fogja tisztítani az elmédet.

 

2. Belső láng a szívben meditáció alatt


Mielőtt meditálni kezdesz, próbálj meg egy lángot elképzelni a szívedben. Most még talán csak egy apró fel-fellobbanó lángocska, nem erőteljes láng. De egy napon biztosan nagyon erőteljes és teljesen megvilágosító lesz. Képzeld el, hogy ez a láng megvilágosítja az értelmedet. Kezdetben talán nem tudsz úgy koncentrálni, ahogyan szeretnél, mert az értelmed nem képes összpontosítani. Az értelem folyamatosan több dologra gondol, és nagyon sok helytelen gondolatnak esik áldozatul. Az értelem nem kellően megvilágosult, képzelj el tehát egy gyönyörű szép lángot a szívedben, amely megvilágosít téged. Vidd ezt a fénylő lángot az értelmedbe. Ekkor lassanként egy fénysávot látsz majd az értelmedben. Ha az értelem elkezd fokozatosan megvilágosodni, akkor nagyon könnyű hosszan és mélyebben koncentrálni.

 

3. A lélegzet megtisztítása meditáció előtt

 

Mielőtt elkezdenél meditálni, ismételd körülbelül hússzor a „Supreme” szót, olyan gyorsan, ahogy csak lehet, hogy megtisztítsd a lélegzetedet. Érezd, hogy valóban magává Isten Lélegzetévé válsz. Amíg a lélegzet nem tiszta, addig az értelem nem marad célirányos.

 

4. Az értelem ellenőrzés alá vonása meditációban

 

Megmondhatod az értelmednek: „Nem engedem meg, hogy a saját kedved szerint működj. Most Istenre akarok gondolni.” Ismételd csendben vagy hangosan Isten nevét. Majd mondd azt: „Egész lényemben tisztaságot akarok”, és ismételd: „tisztaság, tisztaság, tisztaság”. Így nem hagyod, hogy értelmed tisztátalanságra, vagy bármi másra gondoljon. Ne adj egyetlen esélyt sem értelmednek, hogy ide-oda csapongjon; egyszerűen csak használd az értelmet a saját célodra. Számtalan dolgot elérhetsz az értelmedben illetve az értelem segítségével. De az értelem annyira neveletlen és csintalan, hogyha te nem használod őt, akkor ő használ téged.

 

5. Rossz gondolatok meditáció során: dobd ki őket!

 

Valahányszor istentelen gondolat hatol az elmédbe, dobd ki onnan! Ez a gondolat olyan, mint egy idegen test, egy tolvaj, amely behatolt a szobádba. Miért engednéd tudatosan, hogy a tolvaj a szobádban maradjon, mikor pedig megvan rá a képességed, hogy kidobd. Ha egy istentelen gondolat hatol az elmédbe, kapd el, és hajítsd belső törekvésed perzselő lángjába.

 

Meditáció a spirituális szívresziv-meditacio

 

Mit élvezek meditációm közben?
Lelkem szépségének
Lélegzetét élvezem.

 

Virág a szívben meditáció

 

Kérlek, képzelj el szívedben egy virágot, egy rózsát. Érezd, hogy a rózsa még nem nyílt ki teljesen, még bimbó. Miután két vagy három percet meditáltál, próbáld meg elképzelni, ahogy a rózsa sziromról sziromra kinyílik. Lásd és érezd, ahogy a rózsa sziromról sziromra nyílik. Azután öt perc elteltével próbáld meg azt érezni, hogy egyáltalán nincs szíved, csak egy virág van benned, amit „szív”-nek hívnak. Nincs szíved, csak egy virág. A virág a szíveddé vált, vagy a szíved vált virággá. Hét vagy nyolc perc után érezd, kérlek, hogy a virágszív vagy a szívvirág beborította egész testedet, a tested már nem létezik. Tetőtől-talpig rózsa illatát érzed. Ha a térded szemléled, a rózsa illatát érzed. Ha a fejedre tekintesz, a rózsa illatát érzed. Mindenhol a rózsát érzed. A rózsa szépsége, illata és fénye áthatotta egész testedet. Ha érzed, hogy tetőtől-talpig a rózsa szépségévé, illatává, fényévé és gyönyörévé váltál, akkor kész vagy arra, hogy magadat a Supreme lába elé helyezd, aki az én Gurum, a te Gurud, és mindenki Guruja. Azt érzed: „Ó Legfelsőbb Úr, íme Lábad elé helyezem magam.” Ezután meditációd véget ért.

 

A meditáció az egyedüli módszer
Szív-erőforrásunk
Sikeres utántöltésére.

 

Meditáció a spirituális szívre: a fény lakhelye

 

Először érezd, hogy nincsen se kezed, se orrod, se szemed, se füled. Nem létezik más, csak a szíved. Ez a szív nem kell, hogy a mellkasod közepén legyen. Lehet a homlokodban, vagy valahol máshol. Csak azt kell érezned, hogy ez a szív a tiéd, és te vagy ez a szív. Aztán egy idő múlva felderíted, hol található ez a szív. Hogyan teheted ezt? Tudatod elárulja, hol található a szíved. Az orvostudomány ezt természetesen hamisnak tartja, és azt állítja, hogy a szív csak itt lehet, a mellkasunkban. De a spirituális emberek számára a szív bárhol lehet, mert a spirituális szív a fény lakhelye. Ha a benned rejlő Isteni, a benned levő Supreme, a fény jelenlétét a harmadik szemeden keresztül akarja megmutatni, ami végtelen fény és végtelen erő, akkor azt mondja neked, hogy az a szív. Tehát számodra a harmadik szem lesz a fény székhelye. Ez azt jelenti, hogy a benned lakozó Supreme ezt a bizonyos helyet szeretné felkeresni, és ott szeretne elidőzni.
Amikor elkezded utazásodat, érezned kell, hogy tiéd a szív, és te vagy ez a szív. Aztán egy idő múlva a tudatod elárulja, hol van ez a szív, vagy ki ez a szív. Ekkor erre a pontra koncentrálsz, és érzed, hogy számodra ez az egyetlen hely, ahol a szívedet érezheted, és magává a szívvé válhatsz. A szív fényt jelent, a fény pedig erőt. Minél több fénnyel rendelkezel, annál több erőd lesz. Isten tiszta fény. Ezért Ő mindent átható, tiszta erő. A fényt és az erőt nem lehet egymástól elválasztani. Itt láthatunk egy elektromos lámpát, és láthatjuk a konnektort, ahová bedugták. A kettőt szétválaszthatjuk. De a spirituális életben nem tudjuk elválasztani a fényt az erőtől. A fény maga az erő. És mi is ez a fény? Az egyetemes egység.

 

A meditáció messze a
Legjobb bátorítás
Egy gyönyörű és lélekteljes
Gondolat számára.

 

Meditáció alatt sírj olyan őszintén, mint egy gyermek

 

Amint érzed, hogy gyermek vagy, képes vagy a szívedre meditálni. A gyermeknek mindig van valakije, aki gondoskodik róla, még ha földi szülei nincsenek is vele. Isten biztosan küld valakit, aki törődik a gyermekkel, mivel érzi, hogy a gyermek pillanatnyilag gyámoltalan. Ha egy gyermek sír, azonnal jön valaki, hogy segítsen neki. Ha azonban egy felnőtt sír, az ő sírása még csak nem is őszinte. Ha egy gyermek csupán egy bonbonért sír is, sírása nagyon őszinte. Abban a pillanatban a bonbon jelenti számára az egész világot. Ha adsz neki száz dollárt, nem lesz elégedett – csak a bonbont akarja. Ha érzed, hogy gyermekként sírsz a Fényért, a Békéért és az Igazságért, és csak ezek elégíthetnek ki téged, akkor belső vágyad beteljesül.

 

A legmagasabb meditáció
A világnak való odaadáson
És önzetlen szolgálaton át érkezik.

 

Vigyük az értelmet a szívbe meditáció

 

Érezd azt, hogy a szívedben létezik valami, ami végtelenül erősebb, mint az értelmed. Érezd a lelket, és hozd elő szíved mélyéről. Érezd, hogy a lélek mérhetetlen erővel rendelkezik. Talán nem látod a lelket, ennek ellenére hozd előtérbe belső erődet, és ragadd meg vele az értelmedet. Mondd meg az értelmednek: „Megengedted, hogy pár percig csendben legyek, és ezért hálás vagyok neked. De még mindig imádkozom és meditálok, még mindig Békéért, Fényért és Üdvösségért könyörgök, és te nem hagyod, hogy folytassam.” Egyszerűen ragadd meg értelmedet, és húzd be szíved folyamába.
Amíg az értelem enged meditálni, addig nem kell törődnöd vele. De ha elkezd zavarni, és fejfájást kapsz, az azt jelenti, hogy ellenkezik. Nem engedi, hogy több Békét és Fényt kapj fentről.
Ilyenkor érezd azt, hogy az értelmed olyan, mint egy neveletlen gyerek. Eddig aludt, és hagyta az anyját meditálni, és Istenhez imádkozni. De most a gyerek felébredt, és rendetlenkedni szeretne. Nem akarja hagyni, hogy az anyja még több Békére, Fényre és Üdvösségre tegyen szert. Mit tesz tehát az anya? Megfenyegeti a gyermeket, és azt mondja neki: „Még imádkozom és meditálok. Nem szabad háborgatnod, nem szabad zavarnod, különben megbüntetlek.”

 

Ma reggel, meditációm közben,
Életemben először
Megpillantottam a lelkemet.
Soha ilyen szépet
Nem láttam még azelőtt.

 

Használd a képzelet erejét meditációhoz

Emlékezz vissza legmagasabb meditációdra,
Azután elszántságoddal és buzgalmaddal
Lehelj életet ebbe az elképzelésbe.

 

Képzelj el meditáció során valami tágasat

 

Képzelj el valami nagyon tágasat, csendeset és nyugodtat. A meditáció kezdetén érezd, hogy egy végtelen óceán van benned, és ennek a mélyére merültél, ahol minden csendes. Ha ezzel a végtelen óceánnal, a csend áradatával azonosulni tudsz, akkor nagyon könnyű lesz meditálnod.

 

Értelmünk az égbolt és szívünk a határtalan óceán. Ez a meditáció.

 

A meditáció olyan, mintha leszállnánk a tenger mélyére, ahol minden békés és nyugodt. Meglehet, hogy a felszínt hullámok sokasága borzolja, de a tenger ez alatt érintetlen marad. A tenger, legmélyebb mélységében, tiszta csend. Amikor meditálni kezdünk, először saját belső létünkhöz próbálunk eljutni, valódi létezésünkhöz – azaz, mondhatni, a tenger fenekére. Itt nincsenek ránk hatással a külső világból jövő hullámok. A félelem, kétség, aggodalom és mindennemű világi nyugtalanság szertefoszlik, mivel bennünk szilárd béke van. Mivel értelmünk tiszta béke, tiszta csend és tiszta egység, a gondolatok nem érinthetnek meg. Mint a halak a tengerben, fickándoznak és tovaúsznak, de nem hagynak nyomot. Tehát legmagasabb meditációnkban úgy érezzük, hogy a tengerben vagyunk, és a tenger állatai nem befolyásolhatnak minket. Úgy érezzük, mi vagyunk az ég, és a szárnyaló madarak nincsenek hatással ránk. Értelmünk az égbolt és szívünk a határtalan óceán. Ez a meditáció.

 

Meditációs gyakorlat: az égbolt tágassága

Kérlek, szemedet tartsd félig nyitva, és képzeld el a tágas égboltot. Kezdetben érezd azt, hogy az égbolt előtted van. Utána próbáld meg érezni, hogy olyan tágas vagy, mint az égbolt, vagy hogy te magad vagy a tágas égbolt. Néhány perc után csukd be, kérlek, a szemed, és próbáld meg a szívedben látni és érezni az égboltot. Érezd, kérlek, hogy te az egyetemes szív vagy, és az égbolt, amelyre meditáltál, és amivel azonosultál, benned van. A spirituális szíved végtelenül tágasabb, mint az égbolt, így az könnyedén elfér benned.

 

Ha meditálni szeretnél, gondolj valami nagyon tágasra – az égboltra, az óceánra, a hegyekre – és válj eggyé a tágassággal, ami tiszta erő.

 

Isteni minőségek erősítése meditációval

 

Meditáció a szeretetre

 

KÉRDÉS: Melyik isteni tulajdonságra meditáljunk először?

SRI CHINMOY: Amikor törökülésben vagy lótuszülésben ülsz, és belélegzel, tudatosan érezd, hogy isteni Szeretetáradat folyik át egész testeden. Szeretet nélkül nincs Isten, és emberi létezés sincsen. Szereted magadat, szereted Istent, szereted azokat, akik közel állnak hozzád, és szereted az emberiséget, mint egészet. Ezért először Isten Szeretet-aspektusát próbáld meg előtérbe hozni. Ha ezt a Szeretet-aspektust már megszilárdítottad magadban, meglátod, az összes többi aspektus bizonyosan jön majd. A Szeretet az összes isteni tulajdonság előfutára. Ha tehát Istenért sírsz, érezz Szeretetet – azonnali, spontán, fenntartás nélküli, lélekteljes Szeretetet. Isten összes többi isteni tulajdonsága bizonyosan követni fogja ezt az isteni szeretetet.

 

Meditáció a belső fényre

 

Ha meditációra kerül sor,
Képzeld el a sugárzó napot,
És próbálj te is sugározni, mint a nap:
Szüntelenül, éjjel-nappal.

 

 

KÉRDÉS: Hogyan szerezhetek több fényt, illetve hogyan hozhatom azt bensőmből elő?

SRI CHINMOY: Azt szeretnéd tudni, hogyan kaphatsz fényt, vagy hogyan hozhatod előtérbe a Fényt. Ehhez bizonyos előkészület szükséges: az előkészület tiszta koncentrációd és tiszta meditációd. Amikor elkezdesz meditálni vagy koncentrálni, próbáld meg azt érezni, hogy a Fényből jössz, és a Fényben vagy. Ez nem képzelgés, és nem hallucináció. Egyáltalán nem. Amikor elkezdesz meditálni, egyszerűen érezd, hogy mi vagy. Az, hogy magadban hordozod a Fényt, és hogy te magad vagy a Fény, valódi, élő és kézzelfogható igazság. Észre fogod venni, hogy belülről egy Fényfolyam kezd önkéntelenül áramlani. Először a szívedben fogod érezni. Azután a homlokodban, a harmadik szemben, és végül mindenütt érzed majd.

Van egy másik gyakorlat is, hogy Fényt lássunk. Belégzéskor, kérlek érezd, hogy valami olyat lélegzel be, ami megtisztít mindent, ami benned tisztítást igényel, és ugyanakkor megerősít mindent, amit nem tápláltál. Kezdetben egy sor olyan dolog van benned, amit meg kell tisztítani, és sok minden, ami éhes. Ha tehát azt érzed, hogy táplálod, erősíted, és egyidejűleg tisztítod is ezeket a dolgokat, meglátod, hogy a Fény teljesen természetes dologgá válik.

 

Meditáció a békére

 

KÉRDÉS: Melyik csakrára kellene koncentrálnunk, hogy békéhez jussunk?

SRI CHINMOY: Két csakra van, amelyhez a béke eléréséért folyamodhatunk. Az egyik a szívcsakra, a másik a fejtetőcsakra. Ha a szívközpontba megyünk, az a béke, amit ott kapunk, földi létünkre és mindennapi tevékenységünkre korlátozódik. A szívközpont használata esetén, ha az emberek veszekszenek körülöttünk, és harcolnak, az nincs hatással ránk. Ha azonban ezen a csakrán túllépve a fejtetőcsakrához – amit Sahasrara csakrának, vagy ezerszirmú lótusznak is neveznek – megyünk, és megnyitjuk, akkor végtelen Békét, örök Békét és transzcendentális Békét kapunk, mert ez a csakra a Legfelsőbb Magassággal van összeköttetésben.

 

Hogyan teremtünk kapcsolatot a belső élet és a külső élet között? Ha ismerjük a meditáció művészetét, ezt a két világot könnyen és tudatosan egyesíthetjük. Ha gyakoroljuk a meditációt, minden pillanat arany lehetősséggé válik, hogy elutasítsuk a csüggedést, a csalódottságot, a haragot, a félelmet és a többi negatív tulajdonságot, és felszínre hozzuk a belső világ isteni tulajdonságait: a szeretetet, a békét, az örömöt és a fényt.

 

VEZETETT MEDITÁCIÓK
MEDITÁCIÓS ZENE
KÉPEK MEDITÁCIÓHOZ

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva