Meditáció

Miért meditálok?sri-chinmoy-meditacio

 

Azért meditálok, hogy lelkileg erősebb legyek.
Azért meditálok, hogy beteljesülés állapotát élhessem.
Azért meditálok, mert csak a külső világ nem képes maradéktalanul boldoggá tenni.
Azért meditálok, mert a belső csend átélése egyszerűen örömet ad.
Azért meditálok, hogy az élet óceánjának viharos felületéről mélyebb rétegbe jussak
és így életem mélyebb értelmét is láthassam.
Azért meditálok, hogy belső Lényemmel kapcsolatban legyek, mert azt az érzést,
amit ő ad semmi sem képes adni.
Azért meditálok, mert egyszerűen nem élhetek nélküle.

 

Mi a meditáció, illetve mi nem az?

 

A meditáció egy állapot. A meditáció a semmittevés állapota. Nem teszek semmit, de semmit, tehát nem is gondolkodom. Ebben az állapotban visszavonulok a cselekvés területéről. Nem akarom befolyásolni a világot, nem akarok aktív része lenni a világnak. Beülök a szívembe és ott éberen őrködöm, hogy az én érzésemmel ne csapongjak el sehová. Ez azt jelenti, hogy semmit sem teszek, de azt éberen. Tehát a semmittevés állapotomat teljes koncentrációval igyekszem megőrizni. Ezért van az általánosan ismert parodox helyzet, hogy a meditáló ember elektromosan mért agygörbéjén (EEG) ugyanabban az időben a legmélyebb alvás és a legerősebb koncentráció jelei vannak jelen.

Így láthatjuk, hogy a meditáció nem egy nappali álmodozás, nem egy andalgás valahol az ébrenlét és az alvás határán. Nem egy átadás az értelem furcsa képzelődéseinek, különböző fény vagy kép játékainak. A meditáció egy koncentráció belső tágasságunkra, amely a gondolatok sötét függönye mögött éli végtelenség – valóságát.

A meditáció jóllehet semmittevés, de mégis egy belső dinamika kifejezése. A semmittevés nehéz munka.
A meditáció egy eszköz. A meditáció maga nem egy cél, hanem csak egy jármű, amellyel valahová haladunk, ahová el akarunk jutni. Tehát valamiért meditálunk, amit szeretnénk megkapni, vagy azzá válni. A meditáció elvisz minket a célhoz. De ezzel is teljesen más helyzet van mint egyéb dolgokkal az életben. Az életben ha célunk érdekében valamit teszünk, akkor el is várjuk, hogy a cél vagy annak részei megvalósuljanak. A meditációval nem ez a helyzet, jóllehet, hogy valamiért meditálunk, de nem várhatunk el semmit.

A meditáció elvárásmentesség. A meditációnak meg vannak a maga törvényei és nem az értelem tervei szerint dolgozik. Meditációnkban belső lényünk szabja meg, hogy mit és mikor ad. Ezért a meditáció bizonyos fokig az elfogadás gyakorlása és az elfogadás átélése. Tapasztalatom szerint a meditáció végül is elvezet az általunk kiszabott célhoz, de nem vagy csak nagyon ritkán direkt. Ott más sorrendben adódnak meg a dolgok, mint ahogy az türelmetlen értelmünk kedvére való lenne. Minden a maga idejében jön meg és ezért tökéletesen helyére találnak a dolgok.

Ismét egy paradox helyzet. Amiért meditálunk, azt nem várhatjuk el a meditációtól, sőt a meditációtól semmit sem várhatunk el. A meditációba helyezett elvárás elrontja a játékot és nem tud megtörténni, vagy késve történik meg az aminek történni kell, amely végül is a célunkhoz vezet, de nem biztos, hogy a mi elképzeléseink szerint.

Már ilyen kevésből is észrevehetjük, hogy a meditáció területén nem az értelem ésszerű, rideg, számító törvényeivel találkozunk. Az értelem egy dolog, a meditáció egy másik külön dolog és pontosan ez a meditáció. A meditáció egy az értelemtől teljesen elválasztott folyamat. Ők jóllehet kölcsönhatásban vannak, de abszolút nem egyek és nincsenek közös dolgaik sem. Az értelem segítsége nélkül nem lehet meditálni, hiszen az értelem félre kell álljon az útból, hogy lényünk értelmén túli területére juthassunk. Vagyis értelmileg egyszer el kell fogadjuk a meditációt és aztán végre is kell hajtanunk. Tehát az első dolog az lenne, hogy inspirálva érezzem magam a meditáció iránt. Például, ahogy most itt ülök és látom ezt a jóképű bécsi fogorvost és hallom milyen okos dolgokat beszél, azt mondom na ez már döfi, holnaptól én is meditálok.

Mindkettő nehéz, mert az értelem nagyon is tisztában van azzal, hogy abszolút uralmának az elvesztéséről van szó. Ezért megpróbál minden érvvel utunkba állni és szándékunkról lebeszélni, még akkor is, ha felületesen nézve úgy tűnik, hogy hajlandó a játékot játszani.

 

VEZETETT MEDITÁCIÓK
MEDITÁCIÓS TANFOLYAM – ITT ÉS MOST
MEDITÁCIÓS GYAKORLATOK
MEDITÁCIÓS ZENE
MIÉRT MEDITÁLUNK? – IDÉZETEK A MEDITÁCIÓRÓL

 

sorsnavishop banner

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva