Akarsz belső erőt? – Legalább az illatát…

Akarsz belső erőt? Akkor szedd össze szétszórt részeidet a környezetedből. Ha leülök és megfigyelem magamat, megtalálom kiköltöztetett részeimet, száműzött én-darabkáimat. Egy darab beteg Nagyinál van, egy darab a barátom anyagi helyzetében kínlódik, egy darab gyermekem gyenge teljesítményében szenved, egy darab féltékenységem karmaiban fetreng, egy darab párom boldogságának megteremtésében szorgoskodik, egy darab az új vágyamban csatangol vidáman, egy darab rossz dolgaim elutasításán fáradozik, egy darab beteg kolléganőmet siratja, egy darabot, vagy talán többet is csak bosszankodni, mérgelődni helyeztem ki, és még sok más darabom Isten tudja kinél van letétbe helyezve és talán teljesen értelmetlenül már ott is felejtve, de erőmmel táplálva. Azt a sok ezer darabot nem is említettük, amelyek szórakozásaink tárgyaiban vannak eltemetve. Igen én már ők vagyok, mások életének részei vagyok, egy önkéntesen szétszórt lény vagyok.

Most összeszedem magam, hogy itt bent legyek magammal és magamban. Rájöttem, hogy a világ nélkülem is megvan, sőt ha nem válok a világ sok száz vagy akár ezer darabkájává, akkor többet tehetek a világért, az „enyémekért” mint így. Miért?

Egyszer azért mert nem vagyok pótolhatatlan. Igen! Figyelj, ez rád is vonatkozik, te sem vagy pótolhatatlan! Ha ez neked fáj, akkor nem csak szétszórtad önmagadat, hanem béklyóba is raktad részeidet. A világ nélküled is tökéletesen forogni fog, amikor itt hagyod a Bolygót és hogy itt hagyod, az garantált. Ki pótolhatatlan? Ő, Aki forgatja ezt a bolygót. Ő nem pótolható, Ő mindenkivel törődik, mindenkiért fáj a Feje. Nem kell Isten Szerepét a nyakamba vennem, az túl súlyos, nem az én kategóriám, hiszen nem arra lettem teremtve, nem az én szerepem, legalábbis még most nem az.

Másodszor ha begyűjtöd részeidet, akkor megnő az erőd, mindent képes leszel elvégezni, mindenhol képes leszel a szükséges dolgot adni, anélkül hogy ott hagynád részenként magadat. Érted! Anélkül, hogy erőd csökkenne, anélkül hogy az neked fájna. Buta módon azt gondolod, hogy csak akkor vagy képes segíteni a világon, ha átéled szenvedését, ha szívedet keserű könnyekkel töltöd meg? Nem, hanem pontosan fordítva van. Tehát szedd össze te is magadat! Másként nem ismered fel végtelen erődet.

Ilyen furcsa az élet. El kell, teljesen el kell engedned valakit vagy valamit, hogy segíteni tudj rajta, mert ha előbb nem segítettél magadon, akkor miből segítesz másokon? Vagyis mindenkit és mindent el kell előbb engedj, hogy sokat tégy értük. Vagyis előbb el kell engedd a szenvedést, hogy megtaláld önmagadat, az Erőt.

Egyszerű, logikus, könnyű leírni. De van bátorságom megtenni? Van bátorságod megtenni? Igen, más kérdés nincs, csak a bátorság kérdése. Ahhoz meg hit kell. Hinnünk kell, hogy a világhoz való hozzáállásunk nem helyes. Ezt nem is nehéz, mert ha helyes lenne, akkor nem szenvednénk.

Tudod a lélek a köztes időben, miután itt hagyta ezt a test-ruháját és visszatér a lelki világba, ott begubózik, vagyis befele fordul, és éveket, vagy akár sok évtizedet is csupán önmagában úgy elvan. Nem „szól” hozzá más lélekhez, nem kapcsolódik a földi lelkekhez, senkihez. Kifárasztotta a zaj, a ragaszkodás, a megosztottság, a dualitás. A lélek-világban szigorúan őrzik a lelkek nyugalmát és csendjét. Aztán, amikor felébrednek révületükből, akkor ismét készen állnak Földre szállni, testet ölteni. Akkor feldolgozták a földi zaj-világban szerzett tapasztalataikat, a szétszórtság fárasztó múltját. Akkor ismét eléggé összeszedték magukat, hogy itt a pár röpke évtized során elviseljék az általunk okozott csetepatéban a szétszórtságot.

Mi világunkban nem őrizzük a lélek nyugalmát és csendjét, azt amelyben az erő kinyilvánul. Ez a mi kis, de jelentékeny hibánk. Szétszórjuk külső lényünket gondolat-erők, érzés-erők és vágy-erők tömkelegében, akkor pedig hogyan is lennénk képesek a lélek végtelen, természet fölötti erejének legalább az illatát megtalálni?

Szeretettel,
Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva