Miként tudom elfogadni fiam elvesztését? Hogyan lehet az élet tragédiáit, terheit békével “cipelni”?

 

Kérdés: Egy éve közlekedési balesetben elvesztettem a 24 éves fiamat.(Hozzáteszem, hogy ez a gyermek nagyon finom lelkű, igazságszerető, okos és értékes volt.) Miként tudom elfogadni a gyászomat? Hogyan tudom összeegyeztetni Isten szerető mivoltával?

Második kérdés? Mit tanít nekem az, ha visszatekintek az életem tragédiák sorozatából állt? Hogyan lehet ezeket a terheket szeretettel, békével “cipelni”, egyedül kiegyensúlyozottnak maradni?

Gunagriha: Bizony nehéz elfogadni az elfogadhatatlant. Nehéz megérteni a megérthetetlent. Az egész életet az egyszeri élet tükrében soha nem tudjuk elfogadni. A látszólagos igazságtalanság lépten-nyomon kíséri az életünket. Amikor pedig ilyen méretet ölt, mint a te esetedben, akkor összeomlik az ember lénye.

Tudom, hogy az újjászületés csak egy hit, bárha nem nehezebb azt sem hinni, mint az örök halált. Számomra csak az örök élet adhat és ad értelmet rövid pár évtizedes kinyilvánulásainknak. Csak az örök életfolytonosságában létezik igazságosság és igazságtétel, mindkét irányban. Sok lélek felvállal egy korai halált, akár még gyermekkorban is pontosan az igazságtétel miatt. Ez által befejez egy elindított folyamatot. Sok testet viszont elpusztít egy rossz erő, ami folytán az a lélek az örök életben előnyre tesz szert.

Nagyon ajánlom neked Sri Chinmoy: Halál és újjászületés című könyvét. Megtalálod a www.sorsnavishop.hu oldalon.

Az élet mélyebb síkjait kellene egy kicsit tanulmányoznunk, a lényünk belső személyiségéről ismeretet szereznünk. Máshol nincs a gyászodra vigasz, máshol nincs a veszteségedre bármiféle magyarázat. Pótlás sehol sincs, de ha a szíved mélyéről egy isteni, szeretetteljes sugallat a fájdalmas gócba sugárzik, akkor bármilyen seb képes hegesedni. Mindenre meg van bennünk a válasz, a szívünkben. Még erre a szörnyűségre is. Tanulj meg oda bejárni! Hidd el megéri.

Egy dolog azonban tény. A gyermekedet nem te gyártottad, őt a Természet belső világa teremtette. A teremtmény a Teremtőé és annak földi idejét is ő szabja meg. Az persze természetes, hogy mint eszköz te magad, a test voltál, aki a világra hozta, de az életlehetet másvalaki adta hozzá, mint minadannyiunknak.

Isten szerető mivolta is az örök élet folytonosságában hat és bármennyire is képtelenségnek tűnik, még a legnagyobb tragédia is Kegyelme által jön hozzánk.

Szeretettel Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva