Miként illeszthető össze a belső és külső világ?

 

Kérdés: Nehézséget okoz számomra a belső iskolák által tanítottak megélése az anyagi világban.
Arra gondolok, hogy nagy erőfeszítést igényel számomra, hogy a hétköznapokba beillesszem azt, amit képes vagyok megélni önmagamban. Következményeként sokszor küzdöm a szélsőségekkel. Keresem magamban a kérdéseket és a válaszokat, hogy mi is a célja ennek az egész fizikai síknak, amikor önmagában ez nem forrása a teljes és boldog életnek. Mellette azonban tudom, hogy ennek is meg van a maga értelme.
A konkrét kérdésem, miként illeszthető össze a belső és külső világ? Mi az értelme a fizikai életnek? Lehetséges-e anyagi biztonságot teremteni (szélsőségektől mentesen) úgy, hogy mellette megmaradjon a belső csend?
Magamról csak annyit, hogy 2004-től 2010-ig sikeres és jól jövedelmező vállalkozásom volt. Visszagondolva azonban a pénzen kívül nem volt egyebem sem. Most azt érzem, közelebb kerültem az igaz önvalóhoz, azonban most szinte folyamatosan anyagi okok miatt szorongok és aggódom. Nagyon szeretném megtalálni a középutat, mert attól tartok, hogy hosszútávon ennek egészségügyi következményei is lesznek.
Előre is köszönöm válaszát, és köszönöm a tanításokat, amiket megoszt velünk!

Gunagriha: Pontosan most válaszoltam valakinek a földi létezés kapcsán, a szenvedés és bűnhődés kérdésében. Ezt beteszem ide neked és induljunk ki ebből.
A földi létnek egyetlen célja van, a belső Szellemi Lény kinyilvánulása az anyagi feltételek keretében egészen a megvalósulásáig. A földi létet a Természet irányítja és dolgozza meg. Erre szolgál az evolúció. Az ásványi világból, szerves és elő világ jött létre, a növényből az állatvilág és aztán a Természet a majom agyát átgyúrta, és így vagyunk mi, az emberek. A fizikai fejlődéshez elengedhetetlen a születés, mint hajtómotor, mert abban jelennek meg a kinyilvánulás formái és ezen formák folytonossága és fejlődése a gének által tevődik át az új egyénbe. Viszont ha csak ez lenne, akkor az egyén egy nagyon rövid, míg a faj egy picit hosszabb idejű kinyilvánulást tudna biztosítani a Szellemi Lénynek. A fizikai fejlődés mögött áll a lényeg, a lelki fejlődés, és ennek elengedhetetlen motorja az újjászületés. Csak általa tud egy fajon belül a egyén magasabb és magasabb tudatot kinyilvánítani.
Az ember szintjén kezdődik a probléma, ahol a belső lény kinyilvánulásához elengedhetetlen az értelem és szabad akarat. Így létrejött az egó, amellyel az értelem önmagának megalkotta érdekeit és elválasztottságát igazoló eszközét. Az egó, aki szenved, aki bűnöz és büntet is. Csak az egó.
Mindaddig, amíg rá nem jövünk, hogy az egocentrizmus nem az ember mélyebb lényének a kinyilvánulási lehetősége, mindig szenvedni foguk.
A földi élet nem büntetés, nem egy bűn miatti vezeklés. Ez emberi találmány, mint a bűn és bűnhődés is. Megmondom neked mi a bűn és bizonyos feltétellel aztán meg is bocsátok neked – ez csak érdekből született. Ez a játék azonban nem vezet egy tartós boldogsághoz, ami a lelki tudat fejlődésének táptalaja.
Nincs bűn, csak tapasztalat, amely tanít. Ha tanulunk, csökken a szenvedés, ha nem tanulunk, nő a szenvedés.
Ha mi az anyagi világban azért vagyunk, hogy a Szellem, akit hordozunk kinyilvánuljon, akkor nem tagadhatjuk meg az anyagi világot, a külső világot. Nekünk kell benne szolgálni és meg kell próbálni a világnak minden ingerére jósággal válaszolni. Ugyanakkor nem süllyedhetünk az anyagi létbe olyannyira, hogy az, és semmi más, uralja a tudatunkat. Ha a pénzért élünk, előbb-utóbb boldogtalanok leszünk. Tehát marad a középút. Anyagiakra szert tenni igen, de ugyanakkor egyszerűséget élni. Anyagiak fölösleges részét arra fordítani, amiként én is teszem, hogy támogatom a spirituális tanítást, a tudati felébredést.
Ha mindig a pénzen gondolkodunk, nem jut időnk magunkra. Tehát képességeink szerint dolgozzunk, igyekezzünk pénzt szerezni, ugyanakkor a lelkünkkel foglalkozzunk, a szívünkre gondoljunk. Igen, a Jóságra gondoljunk, ne pedig a Nagyságra! Akkor meglesz, amire szükségünk van és boldogok tudunk lenni.
szeretettel, Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva