Hogyan tudok meditálni egy nehéz helyzetben?

 

Kérdés: Én Svájcban dolgozom, egy idős nénire vigyázok, ez egy 24 órás szolgálat. A néni mindig ott van velem, és a betegségéből adódóan mindent
elfelejt. Minden 2 percben kérdez tőlem, mert már elfelejtette, mit mondtam. Hogy tudom kezelni ezt a helyzetet, hogyan tudok így meditálni? Ellazulni se tudok nagyon, mert az a tudat, hogy mindig szól hozzám, nem enged ellazulni. És vannak zajos szomszédok is, azt hogyan tudnám kezelni? Ebben kérném a segítséget, tanácsot.

Gunagriha: Csak egy bizonyos fokú belső tágassággal lehet az ismétlődő ingereket nyugodtan elviselni. Ha azt megtanuljuk, akkor képesek vagyunk a külső mögött mélyebben látni.
Így persze nem tudsz meditálni. Amikor itt az árvíz nem tudsz megtanulni úszni. Vagyis neked azokon a napokon kell sokat gyakorolni, amikor nem vagy szolgálatban. Olyankor viszont nem szoktuk szükségét érezni.
Nem ismerlek téged, nem tudom segít-e neked, de kipróbálhatsz egy-egy mantrát is, amit mindig magadban mondasz. Használhatsz erre a Héthetesből is mantrákat, vagy magad találj ki olyasmit, mint “Én a béke vagyok, egész lényemben a béke vagyok.” Ezt elmondod, mielőtt sokadszorra válaszolnál, vagy a zajos szomszédokra reagálnál.
Szeretettel, Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva