Hogyan tanítsuk meditálni a gyerekeket?

 

Kérdés: Van kettő gyermekem, egy kislány (8) és egy fiú (10). Szeretném őket a meditáció világába bevezetni. Érdeklődve hallgatják, mikor mesélek erről nekik, csináltuk együtt 4 napon, de aztán jött hogy “elalszok”, “ne vedd olyan hangosan a levegőt”, “nem tudok egyenesen ülni”….
stb, és különben is ők ezt minden nap nem akarják. Ön hogy csinálta ezt a gyerekeivel?

Válasz: A gyermekek mindent játszva tanulnak meg. A gyermekek mindent megtanulnak, amit a szülők tesznek. A gyermekeknek minden életük részévé válik, ami a szülőknek az. Erőltetve a gyermekek nem tanulnak. A meditáció unalmas a gyermeknek, főleg ha sokáig tart. Tehát fogjuk rövidre, mondjuk 7 perc, nekik pár másodpercbe kerül a szívükbe menni, ők még ott élnek. A meditáció gyakorlati hasznát kellene tanítanunk nekik és ismételni és ismételni. Ha problémájuk van, akkor ne kívülről várjanak vigaszt, hanem a szívükbe menjenek és ott találják meg a belső mosolyt, amely mindig él bennük. Ezt viszont akkor veszik át, ha mi is tesszük. Probléma van a családban, bármi is legyen az üljünk le és menjünk csendbe a szívünkbe 3-7 perc. Ha a gyermekek átélik, hogy megváltozik az energia, kicsorbul a rossznak az éle, akkor kezdik értékelni a meditációt. Az elv, amire tanítjuk őket, azt élő példával mutassuk is. A meditáció ha csak abból áll, hogy csendben üldögélünk, akkor az egy unalmas kényszer. Ha a meditáció abból áll, hogy megőrzi a vidámságunkat, jó hangulatban tart a mindennapjainkban, otthon, az iskolában és mindig, akkor a meditáció egy életre szóló kalanddal telt élettársunk, akihez mindig hűek maradunk.
A szíved örök mosolya képes bármilyen bánatot átalakítani vidámsággá. – ez a gyakorlati meditáció elve, hatása és törvénye. Ha ezt megtanulod és gyakorlod, akkor nem csak a gyermekeid fognak követni, hanem sokan mások is.
szeretettel Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva