A lélek

 

Van egy nem behatárolható erő körülöttünk, amelynek tulajdonképpen a része vagyunk, amely minket, a testünket tartja, átitatja, élteti. Minden sejtet, minden molekulát, minden atomot átjár, illetve magában tart és irányít. Minden benne nyugszik és minden benne mozog. Minden ami a testbe kerül, őt érinti, ő kell átvegye. Minden ami megtörténik általa történik meg. Nélküle nincs semmi, még a véletlen sem. Tehát nem úgy van, hogy én, a fizikai test, otthont adok a pici lelkecskének és jól bánok vele, táplálom a lelket. Nem!!! A lélekben lakik a test és minden tartozéka is őbenne, aki őt megszülte, a világra hozta. Ő az Elsődleges és megpróbálja táplálni az egész lényt (fizikai testet, vitális lényt, értelmet) az által, hogy folytonosan megvilágosítja azt fényével.
Ezt az erőt nem tudjuk megérezni, ha nem élünk tisztán, ha nem őérte élünk és nem törekszünk folytonosan vele lenni, rá gondolni, szeretetében fürdeni. Tehát ha csak a testben hiszünk és a test tudatnak élünk, akkor ő teljesen elrejtőzve marad és akkor úgy érezzük, hogy minden fölött mi döntünk és mindent mi kivitelezünk. Olyan mintha a lélek, az erő hallgatásával alávetné magát a testtudatban élő embernek. Igen, ez az erő mindenre kapható. Amikor butaságokat csinálunk velünk játssza el a szerepet, legalábbis eltűri, hogy tökéletlenség szerepünket kiélvezzük. Odaadja magát a legsötétebb tökéletlenségnek is, annak ellenére, hogy mikor találkozunk vele, rájövünk, hogy ő maga a Tökéletesség. Hallod ember! Te vagy, egy az egyben, a tökéletesség, csak nem ismered fel, mert egy hamis énecskének képzeled magad és annak valótlanságát fel nem ismerve, egy általad beképzelt szerepkört játszol. Ebben a szerepben igazolni próbálod beképzelt hamis léted kozmikus fontosságát. Abszolút melléfogtál, hiszen sajnálatos módon a tökéletességedet dobtad el.

A lélek tesz mindent

Rá kell jönnünk, hogy a lélek az aki mindent tesz, aki az egót eltűri és hagyja szabadon játszani, aki bizonyos fokig aláveti magát minden sötét, tudatlan dolognak, ami által aztán legyőzik őt a tudatlan dolgok. Az egyéni lélek testet ölt, alászáll, felvállalja teljességében a tudatlanságot, ő akiben a tökéletes isteni képességek vannak, ő aki tulajdonképpen Isten valódi szerves része. Így amikor a lélek testbe jön, általa Isten jön testbe. Felvállalja, hogy földre szállva, aláveti magát a születésnek, elfogad különböző családokat, nemzetiségeket, azok minden előnyével és hátrányával, azzal a céllal, hogy ott az adott földi körülmények között isteni fényét és tudását elővéve, megváltoztassa az anyagi világot.

Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva