Ezért meditálj

A meditáció nem menekülés. Ha valaki azért kezd meditálni, hogy elmeneküljön a világtól, akkor melléfog. Ez nem sikerül neki, sem a meditáció, sem pedig a menekülés. A meditáció arra jó, hogy az ember általa megváltoztassa önmagát és saját magán keresztül a világot.

Nagyon sok ember van, aki jóindulatú, jót akar és mindenáron segíteni akar az embereknek, meg akarja változtatni és jobbá tenni őket. És nagyon sok ember van, aki meditálni akar és ezáltal belső békét, jó tulajdonságokat, örömet akar megszerezni és azokat magának akarja megtartani.

Aki csak meditálni akar és másnak nem akar adni a gyümölcsből, az ilyen ember egoista. Aki viszont nem akar meditálni, csak másoknak adni, az ilyen ember buta. Mert mit tudok adni a világnak, ha nem termesztettem gyümölcsöt, ha magam nem változtam, ha olyan vagyok mint azok, akiknek adni akarok.

Mit tudok a világnak felajánlani, a világnak tanítani, ha én magam is egy reszkető idegdúc vagyok és ugyanúgy kiborítanak, tökretesznek a problémák engem is? Mit adhatok, ha nincsen béke bennem, ha nyoma sincs bennem a belső erőnek és más belső tulajdonságoknak, amelyek át tudnának áramlani a másik emberbe? Akkor mit adok az üres tanácsokon kívül? Ez olyan mint vak vezet világtalant.

Egy dolog beszélni és más dolog valamit képviselni, valamit hordozni, sugározni. Ezért meditálj!

Szeretettel Gunagriha

 

Az alábbi linken találsz egy kis útmutatót a meditációhoz:

MEDITÁCIÓ – GYAKORLATI ÚTMUTATÓ

 

Hozzászólások lezárva