Emberi és isteni szeretet – a valódi beteljesedés

A szeretet, amiről Jézus, Buddha és más próféták beszélnek, nem az a szeretet, amelyet mi emberek ismerünk és átélünk. Mi szeretjük a férjet, a feleséget, a gyerekeket a testvéreket és mindenki mást, aki abba körbe tartozik. Azonban nem szeretjük a férjet vagy feleséget, ha becsap, ha megcsal és így tovább, akkor elválunk és inkább a másik előjelű érzés ural minket. Nem szeretjük a gyermeket, ha olyanná válik, ami nem fér meg a szeretetünkkel, pl. ha a gyermek homoszexuális lesz vagy egyéb más, kinél mi miatt szárad ki a szeretet kútja, az lényegtelen. A testvért sem szeretjük, amikor a szülők halála után osztozni kell és az érdekek vagy a vágyak ütik egymást. Akkor már ügyvédek viszik és hozzák az üzenetet a testvérek között.

Egyszóval az emberi szeretet feltételes és nem ütközhet az érdekekkel. Csakhogy ez a próféták szerint nem szeretet. Illetve nekünk hétköznapiaknak az, tehát amiről ők beszélnek, valami más, mondjuk Isteni Szeretet. Ezt azért mondom így, mert ezt csak akkor lehet megtapasztalni, ha az élettársban, a gyermekben és más hozzánk és nem hozzánk tartozóban nem őket szeretjük, hanem Istent. Vagyis mivel minden ember Isten kinyilvánulása és maga Isten áll harcban a vágyakkal minden emberben, ezért nekünk a mélyebb rétegét kellene látnunk az illetőknek, vagyis Istent. Végül is hit ide vagy oda, de Isten itt a földön két lábon jár, tehát a kétlábú emberben lakik.

Ha valahogy eljutunk oda, hogy az emberben az ő igazi forrását tudjuk szeretni, akkor, de csak akkor változik meg a szeretetünk és válik istenivé vagy igaz szereteté. Ez viszont valójában egy igenis lehetséges dolog, amelyet ha akarunk el is tudunk érni, bárha nem könnyű. Miért is nem könnyű? Az egész gondolkodásunk át kell alakuljon, ez egy tudati kérdés.

Az Isteni Szeretet nem egy elmélet, nem egy prédikáció, hanem valami, ami gyakorlatban átélhető. Az igazi szeretet nem tanulni való. Az igazi szeretet nem megérteni való. Az igazi szeretet nem kereskedelmi árucikk, amit adni és kapni lehet, amely megvásárolható akár szeretet árán is, nem egy olyan adu, amelyért elvárni lehetne bármit is. Az igazi szeretet nem osztható, nem darabolható annak megfelelően, hogy kivel szemben mit érzel.

Az Isteni Szeretet egy állapot, amely megnyitható, amely már mindnyájunk szívének legmélyén egy elő, azonban igencsak elrejtett valóság. Egy állapot, amely betölti kiléted, illetve elfoglalja az addig ismert énedet. Egy állapot amely ural téged és persze te boldogan hagyod uralni magadat, miközben magával ragad, beteljesít téged. A szó szoros értelmében egy isteni élmény átélni a minden ítélet, kritika, erkölcs fölötti szeretetet, amelynek egy ismeretlen fogalom, az hogy „idegen”. Ki legyen idegen, ha mindenkiben azt látom, akit magamban is érzek?

Felismerni Isten ember iránti hihetetlen Szeretetét, amelyet az emberi gyengeségek, hibák, tökéletlenségek sem képesek lekicsinyíteni. Ebben az állapotban látja az ember, hogy az Isteni Szeretetből fakadó megbocsátás, részvét, kegyelem, az Isteni Hármas tartja az embereket életben. Az Isteni Szeretet erőt ad és életenergiát.

A szeretet megnyugtat, elveszi a stresszet. A szeretet békével áraszt el. A szeretet megerősíti a testet és értelmet. A szeretet felfedi Istent a teremtményben. Igen, láthatóvá teszi Istent a boldogban, a boldogtalanban, az erkölcsösben, az erkölcstelenben.

Célunk nem a klasszikus jóga. Minket nem a szamádhi csend-mélysége kell révületbe ejtsen, hanem az ember iránt érzett Isteni Szeretet extázisa késztet az ember iránti szolgálatra. Ez a mi jógánk.

Szeretettel,
Gunagriha

SRI CHINMOY SPIRITUÁLIS ÚTJA
MILYEN JÓGAUTAT KÉPVISEL SRI CHINMOY TANÍTÁSA

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei

Hozzászólások lezárva