Belső Béke

Az igazság azonosulás kérdése.

A velünk született azonosulási képességet használják a vallástérítők, a politikai irányzatok propaganda képviselői, a kulturális intézmények és egyének, valamint a gazdasági érdekképviselők is. Tulajdonképpen mindenki ezen képességünkön keresztül győz meg minket mindenről. És mint az egész világban látjuk ezt sikeresen teszik. Akkor miért nem használjuk mi saját békénk, belső harmóniánk, boldogságunk érdekében? Miért van az, hogy oly gyakran hagyjuk magunkat meggyőzni mások által, míg önmagunktól nem akarunk tudati telkünk szűk határain átlépni?

Mindnyájunknak meg van a veleszületett képessége, hogy azonosulni tudjon bármivel. Ha kötödéseink gyökereit fellazítjuk, ha vesszük a bátorságot fellazítani, akkor belsőleg képesek vagyunk a másik véleménnyel azonosulni, akkor is, ha az gyökeresen ellentéte annak, amit mi vallunk. Nem azért kellene ezt megtennünk, hogy azt éljük, Isten őrizz! – hanem azért, hogy a másik szempontjába bele tudjunk látni, bele tudjunk érezni, azért, hogy békénket megőrizzük. Tulajdonképpen ez csak egy biztos önvédelmi technika, amely megőriz minket a negatív energiától, érzésektől.

Ehelyett mit teszünk? Felháborodunk és mérgelődünk, vagyis a méreg dolgozik bennünk, így saját magunkat mérgezzük meg. Ezt még a nyelvünk is kifejezi, a visszaható igével. Ezzel egész fizikai testünk besavasodik, a méreg hormonjainak hatására. Tehát egy belső elutasító hozzáállás miatt saját magunknak bajt szerzünk. Lényünk rombolása után az már teljesen másodrendű kérdés, hogy elutasításunk az emberi igazság tükrében jogos volt. Az már nem segít rajtunk.

Ne feledjük, hogy érzéseink molekuláris szinten minden pillanatban alakítják testünket. Ez ma már tudományosan bizonyított dolog, nem egy hitnek a függvénye.

Szeretettel,
Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva