A meditáció fejleszti az agyat

Ezért kezdj el meditálni, ha eddig még nem tetted! – Nem csak stresszcsökkentő, de az agyat is megváltoztatja.
Nézd meg a HARVARD neurológus professzorának rövid 8 perces videóját az előadásáról (magyar felirattal)

Sara Lazar, a Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard neurológus professzora az elsők között volt, akik a meditáció és tudatosítás eddig tudományosan fel nem tárt mechanizmusait tanulmányozták, az agy digitális leképezésével. Amit felfedezett, az teljességgel meglepte – éspedig az, hogy a meditáció gyakorlatilag képes megváltoztatni az agyat.

A kísérleti alanyok agyát MRI-vizsgálatnak vetették alá, majd mind elvégeztek egy 8 hetes MBSR-tanfolyamot (Mindfulness-Based Stress Reduction – tudatosságalapú stresszcsökkentő program). Már nyolc hét gyakorlás után több agyi régióban is gyarapodást figyeltek meg az MRI-vizsgálatok alapján. Anélkül, hogy a részletekben elmerülnénk: a növekedésnek indult területek – többek között – a tanulás, a perspektivikus gondolkodás, az emlékezés, az érzelemszabályozás, az empátia, az együttérzés bizonyos aspektusaiért felelősek. Ezek közt olyan agyi részek is gyarapodni kezdtek, amelyek például Alzheimer-kórban az elsők között kezdenek degenerálódni.

Sara maga is minden nap meditál, amiről így nyilatkozott: ”20 éve meditálok, úgyhogy elmondhatom, hogy jelentős hatást gyakorolt az életemre. Nagyon jól összekapcsol a realitással. Csökkenti a stresszt. Segít tisztábban gondolkodni. Nagyon jó a személyes kapcsolatokra nézve. Sokkal empatikusabb és együttérzőbb vagyok az emberekkel szemben”

 

TOVÁBBI INSPIRÁLÓ HÍREK A NAGYVILÁGBÓL

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja

Hozzászólások lezárva